Tara in care traim

Publicat la: 2011-09-21

Marti, la Intercontinental, am participat la o conferinta iesita din comun. O conferinta desfasurata sub egida unei sigle sugestive - un tricolor gata sa decoleze spre cerul viitorului; a unui brand - fundatia "Romanian Business Leaders"; si a unei idei "careia i-a venit timpul" - revigorarea spiritului de lider in Romania. In fata noastra, a celor din sala - si pot spune ca in fata intregii tari, caci televiziunile luau si transmiteau imagini - ni se infatisasera 14 oameni inimosi. Toti 14 fiind tineri sau cu suflete tinere, frumosi, inteligenti si indrazneti.

Citeste mai mult

Ce vor ei? Intai si intai, sa scoata din creierele unor concetateni ai nostri o prostie: aceea ca avem o tara frumoasa… dar pacat ca-i locuita. Apoi, sa mobilizeze energiile pozitive din tara intr-un proiect de "regandire a Romaniei bucata cu bucata"; un proiect de anvergura, pe care sa-l promoveze pe o cale prea putin folosita la noi, aceea a societatii civile.

 

Cine sunt ei ca sa-si permita sa initieze un astfel de proiect? Sigur, intr-o democratie sanatoasa oricine poate avea acest drept. Dar, in cazul de fata, cei 14 inimosi vin si ne pun pe masa cartile lor de vizita: toti 14 au facut studii stralucite, au decis sa lucreze in Romania si, lucrand in Romania, obtin performante prin care se pot masura cu colegi ai lor din tari dezvoltate. Idee salutara. Raman insa doua intrebari care asteapta raspuns: 1) Ce forta de convingere vor gasi in ei ca sa-si impuna proiectul? 2) Cine vor fi cei care li se vor alatura si cat de motivati vor fi, desigur moral, sa se angajeze intr-o treaba atat de grea si de complicata?

 

Cum vor proceda? Buna ideea de a folosi ca motto, in programul lor, cuvintele lui Picasso: "Inspiratia va veni, dar trebuie sa ne gaseasca muncind".

 

 

Doua adnotari se impun langa cele doua intrebari. Prima: n-avem niciun drept, in fata unui astfel de demers, sa fim pesimisti. Iar daca entuziasta lor initiativa ii va inspira si pe alti temerari, cu cat vor fi mai multi, cu atat va fi mai bine. A doua adnotare are in vedere nevoia de un astfel de demers. E cert, intr-un moment in care lumea in criza isi schimba fundamental paradigmele, e timpul sa intelegem ca avem in fata o teribila oportunitate. Problema e limpede: ce loc va ocupa Romania in tabloul lumii in schimbare. Iar a impinge lucrurile catre un loc mai bun nu e nicidecum doar apanajul clasei politice. Rolul societatii civile trebuie sa fie imens.

 

Si mai e ceva: modelul! Nu e cazul sa-l cautam in lumea larga! Il avem in istoria noastra. Intr-un timp ce devenise grabit dupa Unirea de la 1859. Tablourile vietii interne se schimbau cu repeziciune. Epoca Cheajnei si a lui Petru Cercel trecuse. Era deja in urma vremea in care aurul varsat la Constantinopol "nu se mai putea numara si ajunsese a se cantari", cum nota Xenopol. Puterea Portii nu mai crestea necontenit si nici tradarea din tara nu mai venea sa-i intareasca vartejul. Carol I s-a incumetat sa bata moneda, cu chipul lui pe avers, si chiar daca, la presiuni internationale, s-a vazut nevoit s-o retraga, nu a mai indraznit nimeni sa-l cheme la Poarta, ca pe Brancoveanu, pentru a plati cu viata. Lucrurile aveau deja o alta curgere. Emanciparea era noua flacara spirituala care lumina sufletele. Din ea s-a aprins, mai departe, visul de Independenta. Si de Dezvoltare.

 

A fost, poate, o izbucnire tarzie. Fata de tarile din vestul Europei, ce se adancisera de timp indelungat in capitalism, chiar prea tarzie. Dar a fost o stralucita izbanda a starii sufletesti ce inflacara in acel timp natia. A unei vibratii rare, ce nu venea insa din neant, avand radacini pierdute in istoria noastra zbuciumata. Desteptarea a rasunat puternic, a rasunat mai cu seama prin glasurile unor tineri intelectuali reveniti in tara de la studii din strainatate, deschizand orizonturi noi, inca nebanuite in acele momente.

 

Daca multele decenii ce despart anul 2011 de anii 1800 au schimbat si conditiile economice, si realitatile social-politice, si stilul de viata, nevoia de restructurare, de primenire a intregii societati romanesti e la fel de acuta acum ca si atunci. Iar atunci, in veacul al XIX-lea, inaintasii nostri au mizat pe lucrul bine facut. Si au castigat. Daca ei au reusit, generatiile de astazi de ce n-ar reusi?

 

Sursa: Ziarul Financiar

Romania, pe locul 2 in UE dupa cresterea costurilor cu forta de munca

Publicat la: 2011-09-16

Romania ocupa locul al doilea in Uniunea Europeana (UE) dupa cresterea anuala din trimestrul al doilea a costurilor cu forta de munca pentru o ora de lucru, de 7,2%, fata de o medie UE de 3,4%, a anuntat, vineri, Eurostat.

Citeste mai mult

Costurile totale cu forta de munca includ cheltuielile legate de salarii si cele nesalariale, dar nu cuprind stimulentele sau cheltuieli precum cele referitoare la recrutare, pregatire, calificare sau echipament.

 

 In primul trimestru, Romania se situa pe locul al treilea in UE, cu un avans anual de 4,5%, la o medie UE de 2,7%. 

 

Romania a inregistrat un avans de 7,2% in industrie in trimestrul al doilea, de 5,4% in sectorul constructiilor, respectiv de 7,4% pentru servicii. 

La nivelul zonei euro, costurile cu forta de munca au avansat cu 3,6% in trimestrul al doilea.

 

Intre statele care au raportat date, cea mai mare crestere anuala a costurilor cu forta de munca a fost inregistrata in Bulgaria, de 12,4%, urmata de Romania, respectiv Slovacia, cu 6,5%. Scaderi anuale au avut loc in Grecia, de 3,7%, Irlanda, 3,5%, si Portugalia, de 0,8%. Din cei 27 de membri UE, Luxemburg si Malta nu au transmis date catre Eurostat. 

 

Eurostat defineste prin cheltuieli salariale remuneratiile directe, bonusurile si alocatiile platite in numerar sau in natura de angajator unui angajat in schimbul muncii prestate, plati pentru concedii si catre schemele de economii ale angajatilor si plati in natura precum alimente, combustibil, masina companiei si altele. 

 

Costurile nesalariale includ contributiile sociale platite de angajatori, taxe de angajare considerate costuri cu forta de munca, excluzand subventiile care au ca scop acoperirea integrala sau partiala a costurilor cu remuneratia directa a angajatului.

 

Sursa: Money.ro

Cum isi aleg romanii locul de munca. Vezi ce asteptari au de la angajatori

Publicat la: 2011-09-15

Salariul si oportunitatiile de dezvoltare profesionala sunt principalele criterii conteaza pentru romani atunci cand au de ales intre mai multe oferte de angajare, potrivit unui sondaj realizat de reprezentantii site-ului de recrutare BestJobs.

Citeste mai mult

Conform sondajului, 44% dintre respondenti sunt dispusi sa faca compromisuri daca pachetul salarial este consistent, 30% ar alege jobul oferit de compania cu o viziune clara de dezvoltare, in timp ce 22% vor un post care sa le asigure conditii de munca impresionante sau un anumit confort.

 

In acelasi timp, 4% ar alege sa lucreze pentru o companie mare si cunoscuta, chiar daca alte companii mai mici pot sa ii ofere conditii de lucru mai bune.

 

Sondajul a fost realizat la nivel national pe un esantion de peste 1.500 de utilizatori.

 

Sursa: Realitatea.net

Forta de munca, mai scumpa cu 4% in al doilea trimestru

Publicat la: 2011-09-02

Costul orar al fortei de munca, in functie de numarul zilelor lucratoare, a crescut in trimestrul al doilea cu 4,2% fata de primele trei luni ale anului, cel mai mare avans fiind semnalizat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Citeste mai mult

In aprilie-iunie 2011, costul orar al fortei de munca in functie de numarul zilelor lucratoare a crescut cu 15,59% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 8,11% in industria extractiva si cu 7,63% in distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare.

Doar domeniul constructiilor a raportat o scadere, respectiv 2,06%.

Cresterea fata de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 4,17%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,32%.

Comparativ cu aceeasi perioada din 2010, costul orar al fortei de munca in forma ajustata a inregistrat o rata de crestere de 2,46% in al doilea trimestru.

Astfel, costului orar al fortei de munca a crescut cu 11,32% in comert, cu 10,10% in zona de distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare si cu 9,72% pe segmentul informatii si comunicatii.

Scaderi s-au inregistrat in invatamant (-12,90%), administratie publica (-10,25%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-9,86%) si sanatate si asistenta sociala (-9,26%), cauzate de diminuarile salariale aplicate de la jumatatea anului 2010, recuperate partial in ianuarie 2011.

Majorarea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile salariale a fost de 4,17%, iar pentru cea privind cheltuielile non-salariale de 4,32%.

 

Sursa: Dailybusiness.ro

 

Companiile de recrutare au mers pe plus anul trecut

Publicat la: 2011-08-25

Grupul de firme AIMS a inregistrat in anul 2010 o cifra de afaceri de de 5,61 milioane euro, comparativ cu 5,52 milioane euro in 2009, prin rezultatele cumulate ale Aims Human Capital Romania, Aims Timisoara si Aims Services.

Citeste mai mult

Grupul de firme AIMS se axeaza preponderent pe servicii de Executive Search si Consultanta, dar opereaza pe piata din Romania si cu servicii de leasing de personal, payroll si administrare contracte de munca. Astfel, divizia de Executive Search & Consultanta a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 747.650 euro, fata de  777.765 euro in 2009,  iar divizia AIMS HR Outsourcing (specializata pe leasing de personal, payroll si servicii administrare contracte de munca ), a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 4,86 milioane euro si de 4,74 milioane euro in 2009.

 

Sursa: Wall Street