Un nou trend în piaţa muncii: tinerii merg cu părinţii la interviul de angajarePublicat la: 2013-09-19Din ce în ce mai mulţi angajatori sunt surprinşi de un fenomen neobişnuit la interviurile de angajare: tinerii din aşa-numita "Generaţie a mileniului", cei cu vârsta sub 30 de ani, vin însoţiţi de părinţi la întâlnirea cu managerii de recrutare, potrivit inc.com Citeste mai multFenomenul a luat amploare în special în Orientul îndepărtat, în India sau China, dar aproape 10% dintre angajatorii din SUA au întâlnit acest trend, pe fondul crizei economice şi a dificultăţii de a-ţi găsi un job.
Potrivit unei analize Wall Street Journal, părinţii se implică tot mai mult în căutarea unei cariere de succes pentru copiii lor şi încearcă să îşi folosească reputaţia şi conexiunile pentru a le demonstra angajatorilor că merită să le încadreze "odraslele".
Un trend adiacent acestuia, scrie wsj.com, este dat de companiile care îi atrag pe părinţii angajaţilor la diverse evenimente corporatiste, cu scopul de a creşte angajamentul şi motivaţia tinerilor salariaţi. În luna mai, gigantul Google a organizat evenimentul "Take Your Parents to Work Day," la care au participat peste 2.000 de părinţi ai angajaţilor la sediul din Mountain View.
Potrivit unui studiu recent realizat de PwC, 13% dintre tinerii absolvenţi îşi doresc ca părinţii lor să primească o copie a ofertelor de angajare care li se adresează. În anumite ţări din Asia sau America de Sud, procentajul este chiar de 30%. |
Cati salariati bugetari mai avem?Publicat la: 2013-09-13Criza a taiat aproape 208.000 de posturi din sectorul bugetar, dar au existat institutii centrale unde numarul de salariati a crescut. In prezent, pe statele de salarii ale Statului exista circa 1,19 milioane de salariati. Pentru comparatie, in 1990 existau 800.000 de bugetari, varful fiind atins in 2008, cand isi gasisera un post caldut la Stat circa 1,4 milioane de romani. Citeste mai mult
"Discutia vizand numarul de bugetari e foarte complexa: sunt putini sau sunt multi? Daca ne uitam ca procent in total populatie, de pilda numarul de bugetari la mia de locuitori, am putea concluiziona in mod eronat ca sunt prea putini bugetari", a afirmat luni Ionut Dumitru, seful Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank, la o conferinta desfasurata la BNR.
|
Angajati mai scumpi, in 2013. Costul orar al fortei de munca a crescut cu 6% fata de anul trecut, cel mai mult in cazul bugetarilorPublicat la: 2013-09-03Costul orar al fortei de munca in forma ajustata in functie de numarul zilelor lucratoare a crescut in trimestrul al doilea cu 4,01% fata de primul trimestru si cu 5,97% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar in forma bruta avansul a fost de 3,94%, respectiv 5,99%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Citeste mai mult
"Fata de trimestrul I 2013, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice, cu exceptia constructiilor (-1,28%). Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (15,97%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (14,22%) si intermedieri financiare si asigurari (10,37%)", se arata intr-un comunicat al INS.
Cheltuielile salariale cu forta de munca au crescut cu 3,99% in forma ajustata, iar cele non-salariale au inregistrat un avans de 4,07%, in timp ce in forma bruta cresterile pe cele doua componente au fost de 3,92% si 4%.
Pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca in forma ajustata, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, au fost consemnate in administratie publica (16,91%), invatamant (15,25%), sanatate si asistenta sociala (13,92%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (13,44%), ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice.
Scaderi s-au inregistrat in tranzactii imobiliare (-0,84%) si in informatii si comunicatii (-0,87%).
"Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 5,97%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 5,99%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (5,97%, respectiv 5,98%)", mai mentioneaza comunicatul.
|
UE risca sa ramana in noiembrie fara fonduri pentru actiunile in favoarea angajarii tinerilorPublicat la: 2013-05-16Parlamentul European a considerat miercuri drept "inacceptabile" conditiile impuse de statele membre UE pentru o crestere a bugetului in 2013 si a avertizat ca nu vor mai exista fonduri disponibile in noiembrie pentru a finanta actiunile in favoarea angajarii tinerilor. Citeste mai mult
"Pozitia statelor este imposibil de sustinut, deoarece din noiembrie nu vom mai avea 2,5 miliarde de euro pentru a finanta actiunile Fondului Social European", a afirmat eurodeputatul conservator francez, Alain Lamassoure, negociator al Parlamentului European. |
BNR este îngrijorată de ameninţarea unor plecări „în masă“ ale specialiştilor din RomâniaPublicat la: 2013-05-16Uniunea Europeană este departe de a asigura o omogenitate economică şi socială în acest moment şi este posibil să apară ameninţarea unor plecări „în masă“ ale specialiştilor din ţările unde câştigurile sunt mai mici, fenomen care se conturează în cazul României în domeniul medical, potrivit lui Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR. Citeste mai mult
„Când ai o Uniune care presupune şi libertatea de mişcare şi libertatea de căutare a locurilor de muncă, ea presupune, de obicei, o anumită omogenitate socială şi economică. Uniunea Europeană este în acest moment departe de a asigura o omogenitate socială şi economică. Reprezintă un deziderat şi nu o stare de fapt. Dacă nu ne apropiem rapid de omogenitate, având această libertate a forţei de muncă, pentru ţările unde se plăteşte mult mai puţin va apărea o ameninţare. A şi apărut în domeniul medicilor, este posibil să apară şi în alte domenii, ameninţarea unei plecări în masă“, a declarat Olteanu la conferinţa „România în tabloul de bord al UE“.
Este pentru prima dată când un oficial din BNR critică proiectul Uniunii Europene, prin prisma gradului de omogenitate economică şi a riscului plecării în masă a specialiştilor din anumite domenii.
În România aproximativ 40.000 de medici au drept de liberă practică, numărul acestora scăzând an de an. Datele Colegiului Medicilor citate de Consiliul Investitorilor Români arată că peste 14.000 de medici au plecat din ţară din 2007 până în prezent, iar anul trecut numărul acestora s-a ridicat la peste 2.400. Studii derulate de FIC şi CMR realizate în 2011 şi 2012 arată că 64% din studenţii uneia dintre cele mai mari universităţi de medicină din România, respectiv 60% din medici intenţionează să plece în străinătate.
|