The Independent: Opriţi demonizarea noilor imigranţi UE

Publicat la: 2013-01-18

"Contrar unor zvonuri alarmiste, imigraţia este bună pentru economia" britanică, scrie The Independent într-un editorial nesemnat, publicat miercuri, pentru a tempera o inflamare la nivelul opiniei publice privind consecinţele migrării românilor şi bulgarilor, într-un context electoral, informează Mediafax.

Citeste mai mult

Editorialul din The Independent denunţă ca "neruşinat de alarmist" gestul unui partid naţionalist şi eurofob britanic, UK Independence Party, de a posta un ceas cu numărătoare inversă până la 1 ianuarie 2014, când vor fi anulate restricţiile în UE impuse României şi Bulgariei, subliniind că gestul "este menit să susţină afirmaţia alarmistă a UKIP porivit căreia anularea va conduce la sosirea unui val de 350.000 de imigranţi români şi bulgari în M.Britanie".

Publicaţia denunţă totodată ca "dubioasă" estimarea avansată miercuri de un grup de lobby împotriva migraţiei, MigrationWatch, potrivit căruia aproximativ 50.000 de imigranţi din cele două ţări membre UE vor sosi anual după anularea restricţiilor, adăugând că grupul estimează "consecinţe semnificative" asupra locuinţelor, locurilor de muncă, şcolilor şi spitalelor.

"Justificarea acestei panici morale este faptul că Guvernul a greşit atât de mult" cu aceste evaluări, apreciază publicaţia, atunci când Polonia a aderat la UE, citând estimarea de la vremea respectivă a Ministerului britanic de Interne, care aprecia venirea a aproximativ 13.000 de polonezi pe an în M.Britanie, în fapt, în următorii doi ani, în ţară imigrând 264.560.

"Situaţia ar urma să fie şi mai rea de această dată, sugerează profeţii nenorocirii", se arată în editorial, "deoarece salariul minim în România şi Bulgaria este cât jumătate din cel al Poloniei. Imigranţi slab calificaţi vor veni şi vor lua locurile de muncă ale britanicilor acceptând salarii mai mici".

Editorialul consideră aceste date un "mit" şi apreciază că "impactul real urmează să fie mai mic", citând date ale Migration Observatory din cadrul Universităţii Oxford. Astfel, The Indepent subliniază că, la aderarea Poloniei, M.Britanie era singurul stat membru "mare" care avea piaţa muncii deschisă, pe când în 2014 "toate economiile majore europene anulează restricţiile".

"Cei mai mulţi români ar urma să se ducă în Italia, Spania şi Franţa, cu care au legături lingvistice şi culturale, unde mulţi au deja rude. Cei descurajaţi de rata mare a şomajului în aceste ţări se vor orienta mai degrabă spre Germania şi Olanda, ci nu spre M.Britanie. În plus, bulgarii şi românii stăpânesc mai puţin engleza decât polonezii", se argumentează, în continuare, în editorial.

De asemenea, publicaţia scrie că "imigraţia este bună pentru economia britanică", subliniind asupra "contribuţii uriaşe" ale unor imigranţi către societate şi citând faptul că ei creează locuri de muncă şi intră în competiţie, sunt "dinamici", acceptă locuri de muncă refuzate de localnici, îndeplinesc unele "sarcini vitale în cadrul serviciilor publice", sunt tineri şi au copii - "o veste bună în contextul îmbătrânirii" societăţii", au o "etică puternică" a muncii.

Editorialul denunţă totodată "negustori de mituri" care sugerează că imigranţii trăiesc toţi din ajutoare sociale - subliniind că "97% dintre muncitorii imigranţi înregistraţi au joburi full-time", dar şi pe cei care îi consideră infractori - citând Asociaţia Şefilor de Poliţie, potrivit căreia rata infracţionalităţii în rândul imigranţilor polonezi, slovaci, lituanieni, români şi bulgari este "similară cu a restului populaţiei" britanice.

În finalul editorialului se conchide că "deşi migraţia este pozitivă, vor exista întotdeauna critici" şi că "demonizarea noilor veniţi nu este un răspuns util" la probleme cu locuinţele, şcolile, spitalele şi ajutorul social.

Romanii au probleme in gasirea unui loc de munca

Publicat la: 2012-11-11

Aproape 70% dintre romani sunt de parere ca in prezent este foarte greu sa gaseasca un loc de munca, majoritatea lor considerand ca exista foarte putine optiuni in alegerea unei slujbe, arata studiul Reveal Marketing Research, dat publicitatii in cadrul Bucharest Forum.

Citeste mai mult

Aproape 70% dintre romani sunt de parere ca in prezent este foarte greu sa gaseasca un loc de munca, majoritatea lor considerand ca exista foarte putine optiuni in alegerea unei slujbe, arata studiul Reveal Marketing Research, dat publicitatii in cadrul Bucharest Forum. Potrivit cercetarii, 68,2% dintre romani au o perceptie negativa cu privire la posibilitatile de angajare existente in acest moment pe piata muncii.


Rezultatele studiului fac parte din raportul ConfidenceIndex, lansat de catre Bucharest Forum si Reveal Marketing Research.

 

ConfidenceIndex este, potrivit realizatorilor, un raport complex ce masoara gradul actual de incredere a romanilor si asteptarile lor cu privire la situatia economica, conditiile actuale de angajare pe piata muncii si situatia economica a gospodariei proprii. Totodata, acesta este un raport lunar ce are la baza o analiza a indicatorilor mentionati anterior si ofera suplimentar informatii despre perceptia, atitudinea si intentia viitoare de achizitie a consumatorilor in diferite domenii de piata.Studiul arata ca, desi Romania inregistreaza una dintre cele mai mici rate de somaj din Europa, cu o valoare medie de 7,1% in primele noua luni ale anului curent, respondentii apreciaza, totusi, ca sunt putine locuri de munca.
Potrivit cercetarii, mai putin de 10% dintre romani (8,9%) sunt multumiti de numarul locurilor de munca disponibile.

 

In ceea ce priveste evolutia pietei muncii in urmatoarele trei luni, romanii par sa fie mai optimisti: 11,2% dintre acestia apreciaza o crestere a ofertei de locuri de munca, arata acelasi studiu."Perceptia romanilor cu privire la situatia actuala a locurilor de munca reflecta, in fapt, o lipsa de incredere in imbunatatirea situatiei economice, in ansamblul ei. Ceea ce ne arata ConfidenceIndex este faptul ca optiunile disponibile pe piata muncii reprezinta pentru consumatori un aspect important, prin care ei evalueaza si percep viitorul tarii", spune Marius Luican, general manager Reveal Marketing Research.

Situaţia statistică a şomajului înregistrat la 31 OCTOMBRIE 2012

Publicat la: 2012-10-31

La sfârşitul lunii octombrie 2012, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 5,17%, mai mare cu 0,16 pp decât cea din luna septembrie a anului 2012 şi cu 0,24 pp faţă de cea din luna octombrie a anului 2011.

Citeste mai mult

La sfârşitul lunii octombrie 2012, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 5,17%, mai mare cu 0,16 pp decât cea din luna septembrie a anului 2012 şi cu 0,24 pp faţă de cea din luna octombrie a anului 2011.


Numărul total de şomeri la finele lunii octombrie, de 456.148 persoane, a crescut cu 13.952 persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare.


Din totalul şomerilor înregistraţi, 161.238 au fost şomeri indemnizaţi şi 294.910 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 12.646 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi cu 1.306 persoane faţă de luna precedentă.


Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor (64,65%) scade faţă de luna precedentă cu 1,75 pp.


Referitor la şomajul înregistrat pe sexe, în luna octombrie 2012, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a crescut de la valoarea de 5,22% în luna septembrie, la valoarea de 5,42%, iar rata şomajului feminin a crescut de la 4,78% la 4,89%.

 

MAI MULTA DOCUMENTATIE SE POATE DESCARCA DE PE PAGINA ANOFM > http://www.anofm.ro/situa%C5%A3ia-statistic%C4%83-a-%C5%9Fomajului-%C3%AEnregistrat-la-31-octombrie-2012-2

Wall Street Journal: Noul Guvern al Romaniei sa continue masurile de austeritate

Publicat la: 2012-04-28

Viitorul Guvern al Romaniei va trebui sa continue politicile fostului cabinet si va avea nevoie de sprijinul Fondului Monetar International, sunt de parere analistii de la Wall Street Journal.

Citeste mai mult

"Guvernele europene cad precum mustele. Guvernul roman de centru dreapta a cazut vineri, pe fondul unei motiuni de cenzura, la doar doua luni dupa ce Cabinetul prim-ministrului Mihai Razvan Ungureanu a preluat conducerea. Precum alti lideri europeni, domnul Ungureanu a pierdut sprijinul popular pentru un program dur de austeritate.

Pentru domnul Ungureanu si pentru oricine va prelua conducerea in Romania, presiunile din partea Fondului Monetar International Monetar fac lucrurile mult mai dificile", comenteaza blogul Wall Street Journal.

Potrivit acestuia, economia Romaniei a avut o evolutie relativ buna. "Precum alte tari emergente, Romania s-a bazat masiv pe investitiile straine inainte de criza financiara din 2008, in timp ce deficitul de cont curent a atins 11,6% din PIB in 2008. Au urmat doi ani de recesiune, dar economia si-a revenit, inregistrand o crestere de 2,5% in 2011. Deficitul bugetar a scazut la 4,2% din PIB anul trecut, de la 7,3% in 2009."

"Calcaiul lui Ahile in Romania sunt, insa, bancile straine care reprezinta 80% din sistemul sau bancar", tara riscand iesiri masive de capital.

In acest context, explica WSJ, Romania a semnat acordul stand-by de tip preventiv in valoare de 5 miliarde de euro cu FMI, in schimbul caruia a acceptat conditii stricte, dificil de atins de orice tara europeana, inclusiv reducerea deficitului cu 1,9% din PIB in acest an.

Romania a operat deja taieri dureroase, precum reducerea numarului salariatilor din domeniul bugetar cu 14% din 2008 si inghetarea salariilor celor ramasi. Dar FMI face presiuni ca Romania sa liberalizeze sectoarele energetic si al transporturilor si sa sustina o mai mare implicare a sectorului privat in sanatate.

Astfel de reforme se bucura de sprijin la Washington, insa intampina o opozitie interna uriasa.

Noul Guvern trebuie sa continue relatia cu FMI, in contextul increderii oricum fragile de pe piete. Leul s-a depreciat cu 0,3% fata de euro vineri, cea mai abrupta scadere din acest an.

"Ca alte tari din Europa, Romania intelege ca nu exista o cale usoara de a trece peste dificultatile economice", noteaza WSJ.

Situaţia statistică a şomajului înregistrat la 31 martie 2012

Publicat la: 2012-04-20

La sfârşitul lunii martie 2012 rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 5,05%, mai mică cu 0,22 pp decât cea din luna februarie a anului 2012 şi mai mică cu 0,95 pp decât cea din luna martie a anului 2011.

Citeste mai mult

Numărul total de şomeri la finele lunii martie, de 454.541 persoane, a scăzut cu 19.325 persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare.


Din totalul şomerilor înregistraţi, 170.820 au fost şomeri indemnizaţi şi 283.721 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 20.549 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 1.224 persoane faţă de luna precedentă.Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor (62,42%) creşte faţă de luna precedentă cu 2,80 pp.


Referitor la şomajul înregistrat pe sexe, în luna martie 2012, comparativ cu luna precedentă, rata şomajului masculin a scăzut de la valoarea de 5,65% în luna februarie, la valoarea de 5,41%, iar rata şomajului feminin a scăzut de la 4,83% la 4,64%.